Svijet

Potpisan trgovinski sporazum između Japana i Europske unije

Autor: Biznis.ba
Potpisan trgovinski sporazum između Japana i Europske unije

Europski parlament je u srijedu odobrio Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana i Sporazum o strateškom partnerstvu između EU-a i Japana, čime će se stvoriti otvorena trgovinska zona koja obuhvaća 635 milijuna ljudi i gotovo jednu trećinu ukupnog svjetskog BDP-a, a trebao bi stupiti na snagu od 1. veljače 2019. godine.

Sporazumom o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana ukinut će se velika većina carina u visini od jedne milijarde eura godišnje koje plaćaju poduzeća iz EU-a koja izvoze u Japan te ukloniti niz dugotrajnih regulatornih prepreka, primjerice one za izvoz automobila, objavila je u svom priopćenju Europska komisija.

Isto tako, za ključne poljoprivredne proizvode EU-a otvorit će se japansko tržište sa 127 milijuna potrošača i povećati mogućnosti izvoza iz EU-a u mnogim drugim sektorima.

„Gotovo pet stoljeća nakon što su Europljani uspostavili prve trgovinske veze s Japanom, stupanjem na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana naš će trgovinski, politički i strateški odnos doseći novu razinu. Više od riječi ili namjera, ovaj sporazum donijet će znatne i opipljive koristi poduzećima i građanima u Europi i Japanu“, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Ovaj trgovinski sporazum o kojem je pregovarala Europska komisija prvi je koji sadržava izričito upućivanje na Pariški klimatski sporazum.

Sporazum o strateškom partnerstvu prvi je bilateralni okvirni sporazum između EU-a i Japana, kojim će se potaknuti dijalog i suradnja između Europske unije i Japana u pitanjima od zajedničkog interesa kao što su vanjska i sigurnosna politika, povezivost, klimatske promjene, okoliš, energetika, kibernetička pitanja, zapošljavanje i socijalna pitanja te kontakti među građanima, navodi se u priopćenju.

Dva doma japanskog parlamenta ratificirala su 29. studenoga i 8. prosinca Sporazum o gospodarskom partnerstvu. Temeljem suglasnosti koju je u srijedu izrazio Europski parlament omogućeno je sklapanje trgovinskog sporazuma i njegovo stupanje na snagu.

Očekuje se da će preostale formalnosti biti obavljene u roku koji omogućuje da sporazum stupi na snagu već od 1. veljače 2019.

Biznis.ba / FENA