borba s općinskim dugom

Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec

Autor: Biznis.ba
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
Foto: Unsplash

Potrošačke cijene u Kini porasle su treći mjesec zaredom u aprilu, dok su proizvođačke cijene produžile pad, signalizirajući poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava s izazovima u svom pokušaju da podupre poljuljanu ekonomiju.

Brojke koje se pomno prate prate podatke o uvozu za april koji su bili bolji od očekivanih, što sugeriše da niz mjera podrške politikama u proteklih nekoliko mjeseci može pomoći u povjerenju potrošača.

Potrošačke cijene porasle su za 0,3% u aprilu u odnosu na godinu ranije, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku u subotu, u odnosu na rast od 0,1% u martu i prognozu Reutersove ankete za porast od 0,2%.

"Smanjite cijene hrane i energije, a podaci o potrošačkoj inflaciji sugerišu povratak potražnje, posebno u uslugama", rekao je Xu Tianchen, viši ekonomist u Economist Intelligence Unit.

Temeljna inflacija, isključujući nestabilne cijene hrane i goriva, porasla je 0,7% u aprilu, u odnosu na 0,6% u martu, prenosi SEEbiz.

Sveukupni indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 0,1% u odnosu na prethodni mjesec, nadmašivši očekivani pad od 0,1% u anketi i poništivši pad od 1% u martu.

Većina kineskih posmatrača kaže da Peking još uvijek ima posla, a da bi se zamah mogao pokazati neodrživim, budući da službena istraživanja pokazuju rashlađivanje fabrika i uslužnih aktivnosti, dok dugotrajna stambena kriza ne pokazuje znakove popuštanja, pojačavajući argumente za veću podršku politike.

"Poskupe komunalnih poduzeća još su jedan potencijalni pokretač", dodao je Xu.

"Fiskalni napori s kojima se neke lokalne vlasti suočavaju utječu na subvencije koje primaju, što bi ih moglo prisiliti da dodatne troškove prebace na kućanstva kako bi spojila kraj s krajem."

Dužnosnici se bore s općinskim dugom od 13 triliona dolara, a Državno vijeće, ili kabinet, naložilo je jako zaduženim lokalnim vlastima da odgode ili zaustave neke infrastrukturne projekte koje finansira država.