Svijet

Povećava se iznos minimalne plate u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Povećava se iznos minimalne plate u Njemačkoj

Njemačka komisija nadležna za određivanje granice minimalne plate u Njemačkoj, u ponedjeljak je usvojila prijedlog za povećanje minimalca kojeg je dalo Stručno vijeće za praćenje i analizu minimalne plate sastavljeno od predstavnika njemačkih poslodavaca i sindikata.

Prema tome, zakonska minimalna plata 2024. godine bi se trebala povećati za 41 cent, odnosno s 12 na 12.41 euro po satu.

U daljem koraku, početkom 2025. iznos minimalne plate trebao bi se povećati na 12.82 eura po satu. Prijedlog još mora odobriti savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD), što se može očekivati ​​na jesen.

Povećanje minimalne plate utucaće na gotovo šest miliona zaposlenih u Njemačkoj.

Minimalna plaća zadnji put je povećana 1. oktobra 2022. godine s 10.45 eura na 12.00 eura.

Pri donošenju odluke o povećanju plata Komisija se vodi razvojem kolektivno ugovorenih plata, ali bi trebala i voditi računa o osiguranju zaposlenosti. Nikada od uvođenja zakonom propisane minimalne plate 2015. Komisija se nije morala suočiti s tako visokim stopama inflacije kao 2022. i 2023. godine.

Kako bi se nadoknadio gubitak kupovne moći, inflacione premije bez poreza i carina dogovorene su u najnovijim kolektivnim ugovorima za savezne i lokalne zaposlene, prenosi "Fenix-Magazin".

(Biznis.ba)