Svijet

Poznata banka zatvara poslovnice: Imali samo dva klijenta po satu

Autor: Biznis.ba
Poznata banka zatvara poslovnice: Imali samo dva klijenta po satu

Poznata njemačka banka Raiffeisenbank Hochtaunus zatvara poslovnice širom zemlje zbog sve manje potrebe građana za gotovinom.

Banka je navela da se odlučila na nesvakidašnji korak nakon što je primijetila neobično nisku potražnju za gotovinom u svojim poslovnicama. Navodno je prošle godine imala prosječno dva klijenta po satu.

Odluka banke da zatvori sve svoje poslovnice u Njemačkoj, međutim, neće uticati na ponudu gotovine. Banka planira da kroz saradnju sa velikim trgovačkim lancima izađe u susret svojim klijentima koji će i dalje moći da podižu gotovinu, ali ne više u tipičnom bankarskom okruženju.

Drastičan potez postavlja još veće pitanje - može li ovo biti početak kraja ere gotovine? Stručnjaci kažu da bi i druge banke mogle da slijede ovakav primjer.

Zatvaranje svih poslovnica donosi ogromno finansijsko olakšanje. Studija koju je sproveo McKinsey & Company pokazuje da snabdijevanje poslovnica gotovinom košta banke oko dve milijarde eura godišnje - uključujući i troškove za oko 55.000 bankomata širom zemlje.

Promjena takođe odražava promjenu navika potrošača. Pametni telefoni i drugi digitalni načini plaćanja postaju sve popularniji. Potražnja za gotovinom je u padu i to posebno među mlađim kupcima.

Raiffeisenbank Hochtaunus banka bi mogla da preuzme važnu ulogu jer podstiče druge banke na zatvaranje tradicionalnih poslovnica u korist digitalnih i funkcionalnijih rješenja.

Banka je inače osnovana 1870. godine. Sjedište se nalazi u Bad Homburgu.

Prva faza novog zakona o imigraciji radne snage, podsjetimo, stupile su na snagu, a te promjene, koje su posledica ozbiljnog nedostatka stručnih radnika u Njemačkoj, donose pogodnosti i za građane Zapadnog Balkana.

(Biznis.ba)