Svijet

Pregovori SAD-a i Kine u zastoju, Washington traži promjene kineskog zakona

Autor: Biznis.ba
Pregovori SAD-a i Kine u zastoju, Washington traži promjene kineskog zakona

Trgovinski pregovori Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine ponovo su u zastoju nakon što je Washington zahtijevao obećanja o konkretnim promjenama kineskog zakona, a iz Pekinga je rečeno da neće napraviti poteze koji će ugrozili njegove interese.

Trgovinski rat između dvije vodeće svjetske ekonomije eskalirao je u petak, jer su SAD uvele takse na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio da je Peking "prekršio dogovor" budući da nije poštovao ranije preuzete obveze tokom mjeseci pregovaranja.

Savjetnik za privredu u Bijeloj kući Larry Kudlow kazao je za Fox News da Kina treba napraviti značajne korake za eventualni dogovor, navodeći da je problem neodlučnost Kine da izmijeni zakonska rješenja oko kojih je ranije postojao načelan dogovor.

Najavio je da će nove takse koje su porasle s deset na 25 posto na kinesku robu ostati sve dok se pregovori ne okončaju, a za to vrijeme Peking je ostao pri svom stavu, prenosi Reuters.

S druge strane Kina je otvorena za pregovore, ali neće popustiti pritisku kada su u pitanju važni principi, te kineski mediji prenose da se zemlja nema razloga bojati trgovinskog rata.

Trump je u nedjelju kazao da je SAD u prednosti te je napisao na Twitteru "na mjestu smo gdje želimo biti kada je u pitanju Kina", dodajući da američki kupci mogu kupovati robu domaćih proizvođača ili robu iz drugih zemalja.

Biznis.ba / FENA