Evropski i američki bankari

Približava se kraj inflaciji i periodu niskih kamatnih stopa

Autor: Biznis.ba
Približava se kraj inflaciji i periodu niskih kamatnih stopa
Foto: Arhiv

Evropski i američki centralni bankari saopćili su kako se finansijski sektor približio proglašenju pobjede nad najvećim porastom inflacije.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, kazala je kako su kreatori politika počeli da raspravljaju o povlačenju restriktivnog stava, te je istakla dobar napredak ka ciljevima koji se tiču smanjenja inflacije.

"Podaci iz četvrtog tromjesečja pokazali su jedinični trošak rada i profitne marže kako rastu sporijim procentom, ublažavajući strah da kompanije podstiču inflaciju prenoseći veće troškove rada putem agresivnog rasta cijena", prenosi Investitor me.

Šef francuske centralne banke, Francois Villeroy de Galhau, rekao je kako je smanjenje kamatnih stopa vjerovatno u aprilu ili junu.

Čelnik njemačke Bundesbanke, Joachim Nagel također je komentarisao eventualno smanjenje, ocijenivši kako ne treba pasti prerano u euforiju.

"Vjerovatno je sve veća vjerovatnoća da bismo mogli vidjeti smanjenje kamatnih stopa prije ljetne pauze. Ipak, u euforiju ne treba padati prerano", zaključio je Nagel.