Svijet

Profit južnokorejskog giganta Samsunga pao za čak 95 posto

Autor: Biznis.ba
Profit južnokorejskog giganta Samsunga pao za čak 95 posto

Globalni pad u kupovini poluprovodnika zbog usporavanja ekonomije i slabe potrošnje kupaca doveo je do strmoglavog pada cijena čipova u prvom tromjesečju, što je izazvalo smanjenje proizvodnje u cijelom sektoru.

Globalni pad u kupovini poluproovdnika zbog usporavanja ekonomije i slabe potrošnje kupaca doveo je do strmoglavog pada cijena čipova u prvom tromjesečju, što je izazvalo smanjenje proizvodnje u cijelom sektoru, piše CNN.

Samsung je saopćio da će se njegovo poslovanje s čipovima usredotočiti na serverske i mobilne proizvode velikog kapaciteta "na temelju očekivanja postupnog oporavka tržišta i oporavka globalne potražnje" u drugoj polovici.

Za tekuće tromjesečje, Samsung je rekao da očekuje ograničeni oporavak memorijskih čipova jer su velike kompanije za podatkovne centre konzervativnije ulagale u servere.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova rekao je da je operativna dobit pala na 640 milijardi wona (478,6 miliona dolara) za tromjesečje januar-mart, što je pad od 95 posto u odnosu na oko 10 milijardi dolara godinu ranije i najniža dobit u bilo kojem kvartalu u 14 godina. Prihodi su pali 18 posto na 53.83 milijarde dolara.

Odjel za čipove južnokorejskog tehnološkog diva, inače njegov najpouzdaniji izvor gotovine izvijestio je o gubitku od 3.8 milijardi dolara u usporedbi s dobiti od 7.3 milijardi godinu ranije.

Kupci širom svijeta smanjili su kupnju zbog rastuće inflacije. Kao rezultat toga,kompanije za pametne telefone, kompjutere i poslužitelje smanjile su zalihe, uzrokujući pad cijena čipova za oko 70 posto u proteklih devet mjeseci.

Samsung je ranije ovog mjeseca napravio rijetku najavu smanjenja proizvodnje čipova, pridruživši se manjim rivalima.

Iako bi to moglo pomoći u laganom oporavku cijena čipova, analitičari kažu da bi Samsungova dobit u tekućem tromjesečju mogla biti slična onoj u prvom tromjesečju bez temeljnog oporavka potražnje za uređajima koji koriste čipove.

Do druge polovice godine kupci će potrošiti zalihe i postupno ponovno početi kupovati čipove, rekao je Samsung.

Unatoč rekordnom gubitku čipova, Samsung je rekao da je tokom prvog tromjesečja potrošio oko 8 milijardi dolara na kapitalne izdatke, što je najviše u prvom kvartalu svake godine.

Od toga je sedam milijardi dolara potrošeno na čipove dok Samsung uspostavlja proizvodnju u svojim tvornicama Taylor, Texas i Pyeongtaek, Južna Koreja.

"Samsung Electronics nastavit će ulagati u memorijske poluprovoodnike na sličnoj razini kao i prethodne godine... kako bi osigurao srednjoročnu do dugoročnu konkurentnost", rečeno je.

Samsungovo mobilno poslovanje bilo je svjetlija točka, izvijestivši o dobiti od 2.9 milijardi dolara u prvom tromjesečju, u odnosu na 2.8 milijardi dolara godinu dana ranije.

"Samsung se usredotočuje na profit, a ne na isporuke" budući da zadovoljava otporniju potražnju za premium pametnim telefonima, a ne na količinu, rekao je Jene Park, viši analitičar u Counterpointu.

U drugoj polovici, Samsung predviđa da će se tržište pametnih telefona povećati u isporukama i prihodima kako se globalna ekonomija oporavlja.

Dionice Samsunga pale su za 0,5 posto u jutarnjoj trgovini, u skladu sa širim tržištem.

Dionice Samsunga porasle su oko 16 posto od početka godine jer investitori očekuju oporavak memorijskih čipova u drugoj polovici ove godine.

Biznis.ba