Potražnja pozitivna

Proizvodni sektor SAD-a dostigla najviši nivo od 2022. godine

Autor: Biznis.ba
Proizvodni sektor SAD-a dostigla najviši nivo od 2022. godine
Foto: Unsplash

Američki proizvodni sektor u najjačoj je poziciji od 2022., pokazala su dva izvještaja objavljena u ponedjeljak.

Proizvodni PMI Instituta za upravljanje opskrbom pokazao je da je proizvodni sektor krenuo u ekspanziju prvi put od rujna 2022. u martu, dok je mjera S&P Globala pokazala da je proizvodnja prošlog mjeseca dostigla najviši nivo u 22 mjeseca dok američka ekonomija nastavlja impresionirati.

ISM-ov PMI za proizvodnju zabilježio je očitanje od 50,3 u martu, što je više od očitanja u februaru od 47,8 i više od očekivanja ekonomista od 48,3, prema podacima Bloomberga.

Očitanje u martu označava najviše za indeks od septembra 2022. i prvi put da se proizvodna aktivnost proširila od oktobra 2022. Očitanja iznad 50 za ovaj indeks ukazuju na širenje aktivnosti, dok očitanja ispod 50 ukazuju na smanjenje.

"Potražnja je bila pozitivna, proizvodnja je ojačala, a inputi su ostali prilagodljivi", rekao je u saopćenju firme Timothy Fiore, predsjednik ISM-ovog povjerenstva za istraživanje poslovanja proizvodnje.

Izvještaj ISM-a također je pokazalo porast novih narudžbi i proizvodnje nakon što su ti pod-indeksi prošli mjesec pali u kontrakciju.

Vlastiti proizvodni PMI S&P Globala u ponedjeljak je pokazao da je proizvodna proizvodnja u SAD-u u martu dostigla najviši nivo u 22 mjeseca. Firmina šira mjera proizvodne aktivnosti dostigla je 51,9 u martu, što je pad od očitanja u februaru od 52,2, što je najviše od jula 2022.

"Konačno očitavanje S&P Global Manufacturing PMI signalizira daljnje ohrabrujuće poboljšanje poslovnih uslova u martu, dodajući znakove da se čini da se američka ekonomija ponovno proširilo solidnom brzinom u prvom kvartalu", rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Global Market Intelligencea.