Svijet

Prvi put u 17 godina njemački dug ispod granice eurozone

Autor: Biznis.ba
Prvi put u 17 godina njemački dug ispod granice eurozone
Njemačka vlada je saopštila da će dug te zemlje, zahvaljujući budžetu za 2019. godinu, prvi put u 17 godina biti ispod granice propisane za članice eurozone.

Ministar finansija Njemačke, Olaf Sholz rekao je na konferenciji za novinare da će dug Njemačke pasti na 58,25 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Associated press.

To bi značilo da će dug pasti ispod granice od 60 posto BDP, koju je 19 članica eurozone postavilo u cilju garantovanja fiskalne odgovornosti i stabilnosti cijena.

Teret duga je opao zahvaljujući rastu njemačke ekonomije i balansiranom budžetu. Međutim, kritičari zamjeraju vladi njemačke kancelarke Angele Merkel da zanemaruje investicione potrebe i da ne izdvaja dovoljno sredstava za odbranu.

Nacrtom budžeta predviđeno je povećanje troškova za odbranu, što je jedno od spornih pitanja između Njemačke i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Budžetom je za odbranu predviđeno 1,3 posto BDP, ali time Njemačka ostaje daleko ispod propisanog cilja NATO-a o dostizanju izdvajanja od dva posto BDP na odbranu do 2024. godine, prenosi Beta.

Pitanje odbrambenih troškova članica NATO-a biće sporna tema na samitu alijanse 11. i 12. jula pošto Trump traži od saveznika da povećaju ta izdvajanja. Medjutim, njemačka ministarka odbrane Ursula von der Leyen smatra da će Njemačka na samitu imati jake argumente u svoju korist pošto ta zemlja svake godine za 11 posto povećava budžetska izdvajanja za odbranu.

Biznis.ba