Dubai

Prvi put u historiji postignut dogovor o udaljavanju od nafte, plina i ugljena?

Autor: Biznis.ba
Prvi put u historiji postignut dogovor o udaljavanju od nafte, plina i ugljena?
Foto: COP28

Predsjedništvo COP28 objavilo je danas predloženi tekst konačnog sporazuma o klimi koji bi po prvi put potaknuo zemlje na prijelaz s fosilnih goriva na druge vrste energenata kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena, ali se ne traži njihovo ukidanje koje zahtijevaju mnoge države.

Predstavnici zemalja pozvani su na, kako se predsjedništvo COP28 nada, posljednji sastanak kasnije u srijedu ujutro, gdje bi mogli usvojiti dogovor i okončati dvije sedmice teških pregovora koji su završili dan u produžetku.

Dogovori postignuti na klimatskim summitima UN-a moraju se donijeti konsenzusom, nakon čega su pojedinačne zemlje odgovorne za ispunjavanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Dokument koji sadrži 21 stranicu poziva države da napuste fosilno gorivo u svojim energetskim sustavima. Više od stotinu država prije toga je pozvalo na potpuno ukidanje. Također je uključen cilj utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. i udvostručenje tempa energetske učinkovitosti tokom tog razdoblja. Države G20 već su se na to obvezale.

#LIVE COP28 | Presidency Formal Plenary - 13 December 2023

#LIVE COP28 | Presidency Formal Plenary - 13 December 2023

Posted by COP28 UAE on Utorak, 12. decembar 2023.

U ponedjeljak navečer predsjedništvo klimatske konferencije objavilo je nacrt teksta koji je izazvao burne prosvjede mnogih država i kritike da je preslab za zaštitu klime.

EU je rekao da je neprihvatljiv. Najnoviji nacrt sada na neki način ide u smjeru tih kritika.

Ako bude usvojen, to bi bilo prvi put u tri desetljeća klimatskih samita COP da su se zemlje dogovorile o zajedničkom udaljavanju od nafte, plina i ugljena, koji čine 80 posto globalne energije.

Naučnici kažu da su fosilna goriva daleko najveći izvor emisija plinova koji pokreću klimatske promjene.