Svijet

Prvi željeznički prekogranični most koji spaja Rusiju i Kinu donosi procvat trgovine

Autor: Biznis.ba
Prvi željeznički prekogranični most koji spaja Rusiju i Kinu donosi procvat trgovine

Izgradnja dugoočekivanog prekograničnog željezničkog mosta između Rusije i Kine bit će gotova do kraja sljedeće godine i donosi procvat trgovine, izjavio je savjetnik ruskog predsjednika u krajnje istočnom saveznom okrugu, Yury Trutnev.

Očekuje se da će 2.209 metara dugačka struktura koja povezuje daleki istok Rusije i najsjeverniju kinesku provinciju Heilongjiang dovesti bilateralnu trgovinu na nove vrhunce.

Projekt ima za cilj razviti međunarodni koridor koji povezuje kinesku sjeveroistočnu željezničku mrežu sa ruskom siberijskom željezničkom mrežom, kaže Li Huachao, glavni inženjer željezničke pruge prekograničnog mosta.

Izgradnja autoputa na mostu preko rijeke Amur završena je prošlog mjeseca. Očekuje se da će se količina tereta povećati za osam puta ili na četiri miliona tona kada ruta počne s radom.

"Most ima strateški značaj za nas. Veoma je obećavajući za našu regiju", rekao je guverner ruske Amurske regije Vasily Orlov prilikom službene ceremonije obilježavanja završetka dionice autoputa.

Dogovor o ambicioznom građevinskom projektu vrijednom 300 miliona dolara postignut je 2013. godine, nakon 28 godina pregovora Rusije i Kine. Zvanično su započeli građevinski radovi 2016. godine. Rusija preko ovog mosta planira izvoziti željeznu rudu, ugalj, mineralna gnojiva, drvnu građu i druga dobra.

Most će u velikoj meri olakšati trgovinu između dvije zemlje jer će trasa biti približno 3.500 kilometara kraća od trenutne, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba