Svijet

Putin: Neće biti novog sporazuma o žitu dok Zapad ne ispuni moje zahtjeve

Autor: Biznis.ba
Putin: Neće biti novog sporazuma o žitu dok Zapad ne ispuni moje zahtjeve

Vladimir Putin rekao je da se novi sporazum o isporuci žitarica preko Crnog mora neće razmatrati sve dok Zapad ne ispuni njegove specifične zahtjeve.

Ruski predsjednik je to komentarisao na konferenciji za novinare nakon današnjeg razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan, koji je bio uz Putina, odigrao je ključnu ulogu u olakšavanju početnog aranžmana koji je osigurao siguran izvoz žitarica iz Ukrajine. Putin je također otkrio da je Rusija u poodmakloj fazi sklapanja pakta o besplatnoj opskrbi žitom šest afričkih država.

Dodao je da su ruski plinovodi prema Turskoj pod stalnim napadom te da se koridori za trgovinu žitom ne smiju koristiti u vojne svrhe.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da bi Ukrajina trebala ublažiti svoju pregovaračku poziciju prema Rusiji u razgovorima o oživljavanju izvoznog sporazuma o žitu.

"Ukrajina mora posebno omekšati svoje pristupe kako bi bilo moguće poduzimanje zajedničkih koraka s Rusijom", rekao je Erdogan novinarima zajedno s Vladimirom Putinom nakon sastanka lidera u Sočiju.

Erdoğan je rekao da više žitarica treba biti namijenjeno Africi, a ne evropskim zemljama, prenosi Reuters.

(Biznis.ba)