Svijet

Putin otvorio željeznički most prema anektiranom Krimu

Autor: Biznis.ba
Putin otvorio željeznički most prema anektiranom Krimu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je ozvaničio otvaranje golemog željezničkog mosta prema Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine u 2014.

Putin se vozio putničkim vozom na otvaranju mosta dugog 19 kilometara, koji je najduži u Evropi. Projekt vrijedan 3,6 milijardi dolara ima za cilj osnažiti veze između Krima i Rusije povećanjem transporta roba i podsticanjem priliva turista.

Putin je čestitao građevinskim radnicima na dovršenju mosta, rekavši da je to "dokazalo našu sposobnost da izvodimo infrastrukturne projekte velikog obima".

Kazao je kako se očekuje da 14 miliona putnika i 13 miliona tona robe pređe most u narednoj godini.

Iako je putnički saobraćaj preko mosta pokrenut danas, teretni vozovi saobraćat će njime od narednog jula, saopćio je ruski ministar saobraćaja Jevgenj Ditrih.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. pod tvrdnjama da su mještani poluotoka glasali za pridruženje Rusiji. Taj potez naišao je na osude širom svijeta, uključujući i uvođenje američkih i sankcija EU Rusiji.

Ukrajina je također blokirala isporuku roba preko svoje teritorije za Krim a trajektni saobraćaj iz ruskih crnomorskih luka često ometa nemirno more.

Automobilski saobraćaj preko paralelnog mosta u Kerčkom moreuzu između Crnog i Azovskog mora otvoren je u maju 2018., prenosi Associated Press.

Biznis.ba / FENA