Svijet

Rat u Ukrajini pokrenuo američku vojnu industriju na najveći nivo unazad decenijama

Autor: Biznis.ba
Rat u Ukrajini pokrenuo američku vojnu industriju na najveći nivo unazad decenijama

Podrška Ukrajini mobilizovala je bazu odbrambene industrije u SAD-u. To je nešto što se u zemlji nije dešavalo decenijama, navelo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država uložilo je oko 3,3 milijarde američkih dolara u 18 država kako bi pomoglo odbrambenim ugovaračima da prošire i modernizuju postojeće proizvodne linije i izgrade nove od nule.

Izvođači, između ostalog, proizvode artiljerijske granate kalibra 155 mm, vođene višestruke raketne sisteme i rakete Stinger i Javelin.

Ministarstvo odbrane SAD-a izdvojilo je više od 10 milijardi dolara za izradu nove opreme i zamjenu onoga što je poslato u inostranstvo, kao i za proizvodnju nove opreme za otpremu u Ukrajinu.

Ukupno, Ministarstvo odbrane naručilo je opremu vrijednu više od 27 milijardi američkih dolara od dobavljača u 37 država.

Od ruske invazije 24. februara 2022., SAD su dale oko 44 milijarde dolara pomoći u sigurnosti Ukrajini. Pomoć je pružena ili putem predsjedničke vlasti, gdje se oprema izvlači iz vojnog inventara i šalje u inozemstvo, ili putem Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine, gdje vlada direktno sklapa ugovor s industrijom da pošalje novu opremu u Ukrajinu kada bude spremna.

Kada se kapacitet povuče iz postojećeg inventara SAD-a, mora se zamijeniti kako bi se osiguralo da američke vojne jedinice zadrže vlastitu spremnost. Od sredine novembra, Ministarstvo je obavezalo skoro 17 milijardi američkih dolara za kupovinu zamjene za opremu koja je poslata u Ukrajinu iz američkih zaliha.

"Sve u svemu, odgovor naše industrijske baze SAD-a na zadovoljavanje ukrajinskih odbrambenih potreba bio je zaista historijski. To je bio nacionalni napor koji se proteže kroz cijeli spektar naših lanaca nabavke u gotovo svakoj oblasti sposobnosti. Iako nema sumnje da još uvijek imamo značajan posao pred nama na potpunoj obnovi modernog odbrambenog industrijskog ekosistema, ne bismo trebali izgubiti iz vida ono što smo uspjeli postići zajedno sa našim partnerima u industriji u prošlosti 21 mjesec", kazao je William LaPlante, američki podsekretar odbrane za nabavku i održivost.

(Biznis.ba)