Svijet

Rekordan pad proizvodnje električne energije iz uglja u svijetu

Autor: Biznis.ba
Rekordan pad proizvodnje električne energije iz uglja u svijetu

Globalna proizvodnja električne energije iz uglja, što je ključni pokretač klimatskih promjena, u 2019. godini će postići rekordni pad od 3 posto.

Zemlje Zapadne Evrope predvode smanjenje, pokazala je analiza stručnog portala Carbon Brief. EU je u prvih šest mjeseci 2019. godine registrovala historijski pad proizvodnje struje iz uglja od 19 posto, a to se desilo zbog pada upotrebe uglja u SAD-u, Njemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, ali i Južnoj Koreji.

Ipak, u periodu 2017.-2018. pad proizvodnje u SAD-u i Evropskoj uniji pratilo je povećanje proizvodnje u drugim zemljama, prvenstveno Kini. Ove godine, pad proizvodnje razvijenih ekonomija se ubrzava, a u Indiji i Kini naglo usporava, što je presudno za globalno smanjenje.

U proteklih 35 godina zabilježena su samo dva opća pada u proizvodnji struje iz uglja - 2009. godine uslijed globalne finansijske krize i 2015. kada je Kina usporila proizvodnju.

Padu potrošnja ovako proizvedenog uglja u Evropi najviše je doprinio sistem trgovine emisijama (ETS), glavni pokretač ljudi da im elektrane na ugalj ne rade punom parom, kazali su iz Carbon Briefa. Tome je doprinijela i ekspanzija vjetroenergije i solarne energije, mjere energetske efikasnosti i dostupnost gasa.

Biznis.ba