Svijet

Rekordni japanski budžet od 1,03 triliona dolara zbog covida i uz rastući dug

Autor: Biznis.ba
Rekordni japanski budžet od 1,03 triliona dolara zbog covida i uz rastući dug

Japanski kabinet odobrio je u ponedjeljak rekordni sumu u nacrtu budžeta od 1,03 triliona dolara za sljedeću fiskalnu godinu koji započinje u aprilu 2021., saopćilo je Ministarstvo finansija, dok potrošnja uzrokovana koronavirusom i poticajne mjere vrše pritisak na javne finansije.

Godišnji budžet od 106,6 triliona jena (1,03 triliona dolara) sadrži rekordne vojne i socijalne izdatke. Obilježen je rastom od četiri posto u odnosu na ovogodišnji početni budžetski iznos, rastući devet godina zaredom, a novi dug čini više od trećine prihoda, prenosi Reuters.

Od Evrope do Amerike, kreatori politike globalno su oslobodili rekordne iznose monetarnih i fiskalnih poticaja kako bi spriječili duboku i dugotrajnu recesiju jer je pandemija zatvorila međunarodne granice i mnoge ostavila bez posla.

U Japanu je fiskalna reforma odložena jer je premijer Yoshihide Suga dao prioritet naporima na suzbijanju pandemije i jačanju rasta, uprkos javnom dugu koji je više nego dvostruko veći od japanske ekonomije od pet triliona dolara.

Vladin primarni budžetski deficit za fiskalnu 2021. godinu, isključujući prodaju novih obveznica i servisiranje duga, iznosi 20,4 triliona jena, više nego dvostruko od ovogodišnjih početnih procjena, čineći cilj uravnoteženja budžeta još nedostižnijim.

Biznis.ba / FENA