Svijet

Rizik od nestašice piva i gaziranih sokova zbog manjka ugljen-dioksida

Autor: Biznis.ba
Rizik od nestašice piva i gaziranih sokova zbog manjka ugljen-dioksida
Najpoznatiji danski proizvođač piva kompanija Carlsberg potvrdila je da je potražnja za gaziranim napicima porasla usljed talasa vrućine, a da su dostave ugljen-dioksida zaustavljene.

"Ovo je bio najbolji maj u ovoj deceniji, kako u Danskoj tako i u ostalim dijelovima sjeverne Evrope. To je, prirodno, stvorilo pritisak pivarama, kojima smo, generalno, zadovoljni. Međutim, usljed problema sa skladištenjem ugljen-dioksida širom Evrope, pojavio se problem dostave ovog gasa za proizvodnju piva i gaziranih sokova", izjavio je menadžer Carlsberga za medije Kasper Elbjern.

Najveća danska pivara je spremna da ublaži neizbježnu krizu, zahvaljujući činjenici da glavna pivara ima svoje izvore ugljen-dioksida, ali je "pivska kriza", ipak, nametnula određenu dozu pojačanog stresa na pivaru, prenio je "Sputnjik".

Elbjern je dodao da se trenutno traže alternative, kako bi se obezbijedile dugoročne zalihe piva i da je glavna pivara spremna da podijeli zalihe sa ostalim pivarama kompanije Carlsberg.

Kompanija Carlsberg, koja je osnovana 1847. godine, proizvodi razne vrste piva, različitih brendova, kao što su Tuborg ili najprodavanije rusko pivo Baltika. U Carlsbergu je trenutno zaposleno više od 40.000 ljudi.

Biznis.ba