Svijet

Rolls-Royce planira izgraditi mini nuklearne reaktore

Autor: Biznis.ba
Rolls-Royce planira izgraditi mini nuklearne reaktore

Kompanija Rolls-Royce planira izgradnju mini nuklearnih reaktora u Velikoj Britaniji do kraja ovog desetljeća.

Iz Rolls-Roycea je potvrđeno za BBC da postoji plan izgradnje i upravljanja nuklearnim reaktorima do 2029. godine. Mini nuklearne stanci se mogu masovno proizvoditi i dostavljati na lokacije pomoću šlepera, a time je troškove lakše predvidjeti.

No, protivnici ovog plana tvrde da bi Velika Britanija trebala u potpunosti odustati od nuklearne energije te se fokusirati a jeftiniju obnovljivu energiju.

Zaštitnici okoliša su podijeljeni kada je riječ o nuklearnoj energiji, neki smatraju da je opasna i skupa, dok drugi tvrde da su potrebne sve tehnologije ukoliko se želi dostići cilj nulte emisije do 2050. godine.

Oni koji podržavaju projekt mini nuklearnih reaktora vjeruju da oni mogu parirati cijenama s jeftinim izvorima obnovljive energije. Plan je da se mini reaktori smjeste u Cumbriji ili Walesu, a trebalo bi ih biti ukupno 10 do 15 u Velikoj Britaniji.

Radi se o malim reaktorima koje bi mogao imati svaki grad, a korištenje postojećih lokacija bi spriječio problem osiguranja od terorističkih napada.

Biznis.ba