Svijet

Rusi dobili zeleno svjetlo za iskopavanje zlata u Venecueli

Autor: Biznis.ba
Rusi dobili zeleno svjetlo za iskopavanje zlata u Venecueli

Venecuelanske vlasti ponudile su ruskim kompanijama da učestvuju u istraživanju zlata i njegovoj eksploataciji u toj zemlji.

To je rekao ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zaemski.

"Što se tiče učešća Rusije u rudarenju zlata ili drugim rudarskim projektima, Venecuela je napravila širok spektar zanimljivih prijedloga koje trenutno razmatraju zaiteresovani ruski operateri", rekao je ambasador.

Zaemski je dodao da je Karakas duboko zainteresovan za saradnju sa Rusijom u sektoru istraživanja čvrstih resursa koji se mogu ekstrahovati, uključujući zlato, dijamante i koltan, koji se koristi za vađenje elemenata kao što su niobijum i tantal.

Osim dokazanih naftnih ležišta, koji se smatraju najbogatijim na svijetu, Venecuela je bogata i prirodnim resursima kao što su dijamanti, zlato, željezna ruda, aluminijum, boksit, prirodni gas. Prema izvještaju Svjetskog savjeta za zlato objavljenom u junu, Venecuela ima 150 tona zlatnih rezervi.

Međutim, trenutna ekonomska kriza i američke sankcije primorale su Venecuelu da se osloni na pomoć drugih zemalja. Ranije ove godine, Vašington je zabranio američkim preduzećima i pojedincima da rade sa entitetima i ljudima koji su uključeni u prodaju zlata iz Venecuele.

U decembru, Karakas i Moskva potpisali su ugovor o ulaganju od 5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje nafte u Venecueli za jedan milion barela dnevno.

Prema Zaemskom, države takođe razgovaraju o mogućnosti saradnje na ruskom globalnom navigacionom satelitskom sistemu (GLONASS), koji vodi ruska snaga za vazduhoplovnu odbranu i trenutno je drugi alternativni navigacioni sistem koji je u upotrebi.

Biznis.ba