Svijet

Rusija je uzdrmala svjetska tržišta žitarica

Autor: Biznis.ba
Rusija je uzdrmala svjetska tržišta žitarica

Rusija je uzdrmala svjetska tržišta žitarica nastavljajući zračne napade na Odesu nakon što se povukla iz sporazumu o izvozu ukrajinskog žita.

U New Yorku će se održati hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnim posljedicama ponovne ruske blokade izvoza ukrajinskih žitarica.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je osudio ruske napade i upozorio da uništavanje civilne infrastrukture može predstavljati kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Eskalacija na Crnom moru dolazi u trenutku kada Kijev izvještava o novom pokušaju Rusije da se vrati u ofanzivu na sjeveroistoku Ukrajine. Ondje je oko 100.000 ruskih vojnika te stotine tenkova.

Rusija je nastavila s raketiranjem ukrajinskih gradova na jugu, Odese i Mikolajiva. U posljednja četiri dana ispalila je više od 70 raketa i podignula 90-ak bespilotnih letjelica, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Dodao je da ukrajinska protuzračna obrana još ne može zaštititi cijelokupan zračni prostor zemlje. U napadima je ozlijeđeno više desetaka civila.

Zapaljena je i oštećena zgrada kineskog konzulata. Rusija je poručila da su napadi odgovor na raketiranje Krimskog mosta.

(Biznis.ba)