Svijet

Rusija otkrila planove za digitalnu rublju, domaći sistem plaćanja

Autor: Biznis.ba
Rusija otkrila planove za digitalnu rublju, domaći sistem plaćanja

Ruska centralna banka planira pokrenuti digitalnu rublju do 2023. godine i proširiti mogućnosti korištenja svoje Mir kartice za plaćanje, prenosi Klix.ba.

Prema planu, digitalna rublja bi trebala biti spremna do slejdeće godine i omogućiti međunarodno plaćanje, a cilj je proširiti broj zemalja koje prihvataju rusku Mir bankovnu karticu.

"Digitalna rublja je među prioritetnim projektima. Brzo smo kreirali prototip, a sada vršimo testove s bankama i sljedeće godine ćemo postepeno obavljati prve transakcije", saopćeno je.

Koncept nacionalne digitalne valute je Banka Rusije predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će nova forma novca koegzistirati s gotovinom i bezgotovinskom rubljom. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je osmišljena tako da predstavlja minimalni rizik jer će je lansirati državni monetarni regulator, a podržana je i tradicionalnim novcem.

Moskva želi povećati broj zemalja koje prihvataju Mir bankovne kartice nakon što su se međunarodne korporacije Visa i MasterCard pridružile sankcijama i prekinule svoje operacije u Rusiji. Nacionalni sistem plaćanja Mir lansiran je 2015. godine.

Biznis.ba