Svijet

Rusija ponovo produžila kućni pritvor američkom investitoru Calveyu

Autor: Biznis.ba
Rusija ponovo produžila kućni pritvor američkom investitoru Calveyu

Moskovski sud presudio je u ponedjeljak da ponovo produži kućni pritvor američkom investitoru Michaelu Calveyu, izvršnom direktoru privatne investicione grupe Baring Vostok, koji je optužen za pronevjeru sredstava, javila je ruska novinska agencija TASS.

Ovaj put mu je kućni pritvor produžen do 13. maja, prenosi Interfax.

Sud je također odlučio da produži kućni pritvor Calveyovom francuskom kolegi Phillipeu Delpalu također do 13. maja, prenosi Reuters.

Izvršni direktori su privedeni u februaru 2019. godine. Oni negiraju djela za koja su optuženi i tvrde da je postupak pokrenut protiv njih dio korporativnog spora oko kontrole ruske banke Vostočna nad grupom.

Prošlog mjeseca je objavljeno da će Ruski fond za direktne investicije (RDIF) vjerovatno postati jedan od ograničenih partnera Baring Vostoka.

Postoji mogućnost da RDIF postane ograničeni partner u Baring Vostoku, ukoliko ta grupa odluči da prikupi nova sredstva na tržištu kapitala, najavio je Kiril Dmitrijev, šef Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Vostočna banka je u novembru podnijela novu tužbu protiv Baring Vostoka i Calveya u kojoj ih tereti za pronevjeru više od 142 miliona dolara.

Biznis.ba / FENA