Svijet

Rusija raskida ugovor sa Velikom Britanijom star 68 godina

Autor: Biznis.ba
Rusija raskida ugovor sa Velikom Britanijom star 68 godina
Foto: Reuters

Rusija je spremna da raskine sporazum sa Velikom Britanijom, prema kojem ribarski brodovi iz ove zemlje mogu da love ribu u vodama Barencovog mora.

To je navedeno u prijedlogu zakona koji su Vladi podneli Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor u kabinetu naveo je da je Vlada je podržala projekat, prenosi portal Izvjestija.

"Otkazivanje sporazuma neće izazvati ozbiljne vanjskopolitičke i ekonomske posljedice po Rusku Federaciju“, ističe se u vladinim dokumentima. Također se navodi da su ruske vlasti spremne na takav korak nakon što je Velika Britanija isključila Rusiju iz statusa najpovlaštenije nacije u martu 2023. godine.

Konkretno, Britanija je uvela dodatnu tarifu od 35 odsto na uvoz određene ruske robe u zemlju, kako bi se "nanela maksimalna šteta ruskoj privredi uz minimiziranje negativnih posljedica po Veliku Britaniju", stoji u saopštenju britanske vlade.

Vlade SSSR-a i Velike Britanije sklopile su sporazum u maju 1956. godine, prema kome britanski ribari imaju pravo da love u vodama Barencovog mora duž obale poluostrva Kola, duž kopna istočno od rta Kanin Nos, kao i duž obale ostrva Kolgujev, plus na ostrvima.

U ovim vodama, brodovi su mogli slobodno da plove i sidre. Ovaj ugovor je zaključen na period od pet godina sa mogućnošću trajnog produženja. Dokumentom je predviđeno da sporazum ostaje na snazi sve dok ga jedna od strana ne raskine.