MMf

Ruska ekonomija će ove godine najbrže rasti od svih ekonomija u razvoju

Autor: Biznis.ba
Ruska ekonomija će ove godine najbrže rasti od svih ekonomija u razvoju
Foto: Unsplash

Očekuje se da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od svih naprednih ekonomija, prema Međunarodnom monetarnom fondu.


Očekuje se da će Rusija rasti 3,2% u 2024., rekao je MMF u svojim posljednjim Svjetskim ekonomskim izgledima objavljenim u utorak, premašivši prognozirane stope rasta za SAD (2,7%), UK (0,5%), Njemačku (0,2%) i Francusku ( 0,7%).

Predviđanje će biti neugodno za zapadne zemlje koje su nastojale ekonomski izolirati i kazniti Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu 2022.

Rusija kaže da su je zapadne sankcije njezinim kritičnim industrijama učinile samodostatnijom te da su privatna potrošnja i domaća ulaganja i dalje otporni. U međuvremenu, kontinuirani izvoz nafte i robe u zemlje poput Indije i Kine, kao i navodno izbjegavanje sankcija i visoke cijene nafte, omogućili su joj da održi snažne prihode od izvoza nafte.

Ruski vojno-industrijski kompleks također se značajno proširio tokom rata kako su troškovi odbrane i proizvodnja naglo rasli. Ukratko, Rusija se prilagodila "novoj normali" jer je njena ekonomija stavljeno na ratnu osnovu, prenosi SEEbiz.

MMF je predvidio da će se ekonomski rast Rusije umjereno smanjiti u 2025., ali će pasti na 1,8% "kako nestanu učinci velikih ulaganja i snažne privatne potrošnje, podržani rastom plata na skučenom tržištu rada".

MMF sa sjedištem u Washingtonu uključuje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, najveća ekonomija eurozone, Kanadu i Japan kao napredne ekonomije. Rusija, Kina i Indija ostaju u svojim kategorijama Evrope i Azije u "nastajanju i razvoju".