Svijet

Ryanair snizio procjene godišnje dobiti zbog štrajkova

Autor: Biznis.ba
Ryanair snizio procjene godišnje dobiti zbog štrajkova

Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair snizio je juče procjenu godišnje dobiti, upozorivši da bi rezultati u predstojećem razdoblju mogli biti još i lošiji budu li koordinisani štrajkovi u Evropi i dalje pogađali promet i rezervacije.

U Ryanairu očekuju da će im dobit u tekućoj fiskalnoj godini kada se isključe početni gubici u Laudamotionu iznositi od 1,1 do 1,2 milijarde evra. Dosada su očekivali 1,25 do 1,35 milijardi evra.

Napominju ujedno da ne mogu isključiti daljnje poremećaje u poslovanju u nadolazećim mjesecima, zbog čega bi mogli dodatno sniziti novu procjenu i smanjiti procjenu zimskih kapaciteta. Zimi obično posluju s gubitkom.

Otkada je u decembru prošle godine službeno priznao sindikalno zastupanje radnika, najveći evropski niskobudžetni prevoznik suočen je s višestrukim štrajkovima koji su proteklih mjeseci eskalirali zbog slabog napretka pregovora uprave i pojedinih sindikata.

U Ryanairu navode i da su cijene karata u drugom fiskalnom tromjesečju do kraja septembra pale oko tri posto, u odnosu na dosada procijenjenih jedan posto. U drugoj polovini fiskalne godine trebale bi po njihovim novim procjenama biti niže dva posto, prenosi SEEbiz.eu.

Kako bi se nosili s nižim cijenama, skupljom naftom i troškovima štrajkova, smanjili su zimske kapacitete za jedan posto, te više ne lete iz baza u Ajndhovenu, Bremenu i regiji Niderhain.

"Dva nedavna koordinisana štrajka kabinske posade i pilota u pet zemalja Evropske unije uticala su na broj putnika, kratkoročne rezervacije i zaradu i karte u trećem tromjesečju", rekao je šef Ryaneira Majkl O'Leri u saopštenju.

"Pogođeni su povjerenje klijenata, rezervacije i cijene za treće tromjesečje, poglavito tokom školskih praznika sredinom oktobra i Božića", dodaje O'Leri u saopštenju.

Biznis.ba