Svijet

SAD i Kanada postigli novi trgovinski sporazum s Meksikom

Autor: Biznis.ba
SAD i Kanada postigli novi trgovinski sporazum s Meksikom
Sjedinjene Američke Države i Kanada službeno su u nedjelju navečer potvrdile da su postigle dogovor o "novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu", koji bi trebao zamijeniti sporazum NAFTA iz 1994. godine.

U zajedničkom saopštenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA (Sporazum Sjedinjene Američke Države-Meksiko-Kanada). Sporazum je postignut u posljednji trenutak prije isteka krajnjeg roka u ponoć po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

"USMCA će našim radnicima, farmerima i kompanijama osigurati moderan sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, poštenijom trgovinom i snažnijim ekonomskim rastom u našoj regiji", navodi se u zajedničkom američko-kanadskom saopštenju. "On će ojačati srednju klasu i stvoriti dobro plaćene poslove i nove prilike za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom", dodaje se, prenosi Hina.

Američki predsjednik, Donald Trump, zauzeo se za promjene NAFTA-e jer je smatrao da se Sjedinjene Američke države nepošteno tretira. Razgovori su pokrenuti prije više od godinu dana, a posljednjih su mjeseci više puta bili u zastoju, Sjedinjene Američke Države i Meksiko već su postigli dogovor u avgustu. Dvije strane su objavile da će njihov bilateralni sporazum stupiti na snagu ako se do krajnjeg roka 1. oktobra ne postigne sporazum s Kanadom.

Biznis.ba