Svijet

SAD od danas obnovio sankcije Iranu, još 700 lica na crnoj listi

Autor: Biznis.ba
SAD od danas obnovio sankcije Iranu, još 700 lica na crnoj listi
Sjedinjene Američke Države (SAD) od danas su obnovile sve sankcije Iranu koje su prethodno ukinute postizanjem međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, javlja agencija Anadolija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar trezora SAD-a Steven Munchin su prošle sedmice najavili da će od danas na snagu ponovo stupiti sankcije koje se odnose na iransku energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor.

To je druga etapa obnavljanja sankcija Iranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju ove godine donio odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Trumpova administracija sankcijama vrši pritisak na iransku vlast od koje traži ispunjenje liste od 12 zahtjeva za ukidanje sankcija.

Zvanični Washington danas je na crnu listu stavio još 700 pravnih i fizičkih lica iz Irana, a glavni cilj američke vlasti je da znaajno reducira iranski izvoz plina.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu postigla je grupa koju su pored SAD-a činile preostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Francuska, Kina, Rusija i Velika Britanija te Njemačka.

Sve potpisnice poštivaju provedbu sporazuma i kritikuju američko povlačenje.

Biznis.ba / FENA