ured za statistiku

SAD: Rast potrošačkih cijena u septembru je veći od procjena

Autor: Biznis.ba
SAD: Rast potrošačkih cijena u septembru je veći od procjena
Foto: Ilustracija

Pomno praćeni izvještaj o inflaciji u SAD-u pokazalo je da su porasti potrošačkih cijena niži na godišnjoj razini tokom mjeseca septembra, ali su "osnovne" cijene ostale nepromjenjive, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u četvrtak ujutro.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 2,4% u odnosu na prethodnu godinu u septembru, blago usporavanje u usporedbi s godišnjim porastom cijena od 2,5% u augustu. Godišnji porast bio je veći od očekivanja ekonomista o godišnjem porastu od 2,3%.

Indeks je porastao 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, što je u skladu s rastom zabilježenim u augustu, a također je više od procjena ekonomista o porastu od 0,1%.

Na "teznoj" osnovi, koja uklanja nestabilnije troškove hrane i plina, cijene su u septembru porasle 0,3% u odnosu na prethodni mjesec, više od očekivanja ekonomista o porastu od 0,2% i 3,3% u odnosu na prošlu godinu. Bazične cijene porasle su 0,3% mjesečno u augustu i 3,2% na godišnjoj razini u augustu, prenosi SEEbiz.

Inflacija, iako je umjerena, ostala je iznad cilja Federalnih rezervi od 2% na godišnjoj razini.

Ali Federalne rezerve nedavno su usmjerile pozornost na stanje na tržištu rada, koje je bilo iznenađujuće otporno na visoke kamatne stope.

Podaci Ureda za statistiku rada objavljeni u petak pokazuju da je tržište rada u septembru dobilo 254.000 plata, što je više od 150.000 koliko očekuju ekonomisti, dok je stopa nezaposlenosti pala na 4,1% s 4,2%.

Snažan izvještaj promijenilo je očekivanja o napretku kamatnih stopa, pri čemu trgovci sada cijene u manjem smanjenju od 25 baznih bodova u novembru, umjesto još jednom velikom smanjenju od 50 baznih bodova.