Svijet

Saudijska Arabija nastavlja izvoziti naftu u Kanadu uprkos političkom sporu

Autor: Biznis.ba
Saudijska Arabija nastavlja izvoziti naftu u Kanadu uprkos političkom sporu

Saudijska Arabija će nastaviti izvoziti naftu u Kanadu, uprkos političkim nesuglasicama između ovih dviju zemalja, objavila je Saudijska novinska agencija.

Saudijski ministar energetike, industrije i mineralnih resursa, Khalid Al-Falih, pojasnio je kako trenutna diplomatska kriza između Kanade i Saudijske Arabije neće, ni u kom slučaju, utjecati na odnos naftne kompanije Saudi Aramco sa svojim kupcima u Kanadi.

Potvrdio je da politički razlozi neće utjecati na izvoz nafte drugim zemljama svijeta.

On je naglasio kako Saudijska Arabija nastavlja da ulaže u svoje proizvodne kapacitete, što se smatra ključnim faktorom zaštite od nestabilnosti na tržištu koje šteti interesima proizvođača i potrošača, ali i ekonomiji na globalnom nivou, prenosi Xinhua.

Do pogoršanja saudijsko-kanadskih odnosa došlo je nakon zahtjeva kanadske ministrice vanjskih poslova i kanadske ambasade u Rijadu da se oslobode saudijske aktivistice za ljudska prava.

Saudijska Arabija smatra ovaj postupak kao otvoreno miješanje Kanade u unutarnje stvari kraljevstva što se suprotno osnovama međunarodnog prava. Stoga je Rijad zaustavio sve medicinske programe u Kanadi, zamrznuo nove trgovinske kontakte, kao i zajednički obrazovni program.

Biznis.ba / FENA