Svijet

Sberbank proglašena najpoznatijim bankarskim brendom na svijetu

Autor: Biznis.ba
Sberbank proglašena najpoznatijim bankarskim brendom na svijetu

Međunarodna agencija Brand Finance objavila je rang listu vodećih brendova za 2018. godinu. Proglašenjem Sberbank, po prvi put je jedan ruski bankarski brend prepoznat kao najjači bankarski brend na svijetu.

Kao i prethodne godine, Sberbank je još jednom prepoznata za najjači i najvredniji brend u Rusiji, kao i Centralnoj i Istočnoj Evropi. Tokom prethodne godine, indeks vrijednosti Sberbank brenda je porastao sa 90 na 93 poena, dok je vrijednost ovog Brenda porasla sa 11.6 milijardi na 12.4 milijardi dolara u 2018. godini.

Predsjednik Uprave i Izvršnog odbora Sberbank Rusija, Herman Gref izjavio je da je ovo priznanje zasluga tima Sberbanke.

"Po prvi put, ikada, jedan ruski bankarski brend se nalazi na vrhu Brand Finance vodećeg globalnog rejtinga. Činjenica da profesionalna zajednica ima tako visoko mišljenje o nama, zasluga je tima koji svakodnevno radi na tome da Sberbank bude jedna od najbojih svjetskih kompanija. Mnoge inovacije i tehnologije su razvijene i implementirane unutar Sberbank. Sada se upravo te inovacije koriste u svakodnevnom radu banaka i kompanija širom svijeta. Globalno liderstvo nam takođe pokazuje da smo izabrali pravu strategiju – strategiju fokusiranu na tehnološko liderstvo i razvoj ekosistema proizvoda i usluga, kako bismo klijentima obezbjedili potpunu paletu finansijskih i nefinansijskih usluga za sve životne situacije", rekao je Gref.

Inovativne usluge Sberbanke postavljaju trendove u različitim oblastima života. Na primjer: Sberbank je prva, kao novinu na ruskom tržištu, uvela instant transfer novca putem mobilnog telefona. Danas je Sberbank lider na ruskom tržištu u smislu obima P2P prenosa.

U 2018. godini Sberbank se našla na šestom mjestu na svijetu po broju akvizitora i proglašena je najvećem ruskim akvizitorom (prema izvještaju Nilson) sa više od 1,7 miliona POS terminala i 15 miliona mjesečnih plaćanja javnim prenosima karticama putem akvizitorske mreže banke. Sberbank je takođe vodeća u smislu udjela u NFC plaćanja.

Predsjednik Uprave Brand Finance izjavio je da visok nivo usmjerenosti Sberbank prema klijentima i široka paleta finansijskih proizvoda kreira sigurnost u brend, što na duže staze rezultuje dugovječnim poslovnim odnosima sa klijentima.

"Bez konkurencije, unutar Rusije, Sberbank ima živu interakciju sa klijentima, razvija proizvode i širi domete svog sistema", rekao je on.

Dobre poslovne performance doprinose povećanju vrijednosti Brenda Sberbank, ali, pad vrijednosti valute doprinio je smanjenju vrijednosti Brenda Banke. Brand Finance izračunava vrijednost Brenda korištenjem 19 faktora, kao što su: ulaganje u brend, rasprostranjenost brenda, učinak, procenat zaposlenih, korporativna reputacija itd. Zajedno sa prihodima, snaga Brenda je ključna u procjeni popularnosti Brenda i njegovoj vrijednosti. Brand Finance rang lista je usklađena sa  ISO 10688.

Kompletan izvještaj i metodologiju izrade možete pogledati na sajtu www.brandfinance.com.

O Sberbank Rusija

Sberbank Rusija je najveća banka u Rusiji i vodeća svjetska finansijska institucija. Sberbank upravlja skoro trećinom ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, te je ključni finansijski pokretač nacionalne ekonomije i najveći depozitar u Rusiji.

Centralna banka Ruske Federacija je osnivač i glavni akcionar Sberbank, u čijem je vlasništvu 50% ukupnog akcionarskog kapitala, a ostale akcije su u vlasništvu sitnih akcionara. Sberbank ima više od 135 miliona klijenata fizičkih lica i 1 milion klijenata pravnih lica u 20 zemalja.

Sberbank ima najveću distributivnu mrežu u Rusiji sa više od 15.000 filijala, te međunarodne poslovne operacije uključujući Zajednicu nezavisnih država, srednju i istočnu Evropu, Veliku Britaniju i druge zemlje.

O Sberbank Europe, Austrija

Sberbank Europe grupacija (Sberbank Europe AG), sa sjedištem u Beču, je grupacija čiji je vlasnik 100% Sberbank Rusija.

Sberbank Europe grupacija je prisutna na  osam tržišta srednje i istočne Evrope (CEE): Austrija, Bosna i Hercegovina (Sarajevo i Banja Luka), Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka. Banka posluje ukupno u 191 filijali i zapošljava preko 4.000 radnika.

Biznis.ba / NN