Svijet

Šef Bundesbanka: Lažne vijesti bi mogle potaknuti masovno podizanje štednje iz banaka

Autor: Biznis.ba
Šef Bundesbanka: Lažne vijesti bi mogle potaknuti masovno podizanje štednje iz banaka

"Lažne vijesti na društvenim mrežama mogle bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka", upozorio je danas guverner njemačke centralne banke Joachim Nagel, založivši se za praćenje objava.

To bi supervizorima omogućilo da pravodobno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje, rekao je Nagel u razgovoru za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njezine propasti. Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u martu ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagovati, naglasio je njemački guverner.

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje mogu li sličnu reakciju izazvati i lažne vijesti, tumači Nagel.

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna grupa bankovnog regulatora već sistemski prati objave na društvenim medijima i pravodobno će po njegovim riječima uočiti prve znakove da se nešto sprema.

"Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Evropi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na 'mrtve uglove' u nadzoru", zaključio je njemački guverner.

(Biznis.ba / Hina)