Svijet

Šef Gazproma: Moskva će sama završiti "Sjeverni tok 2"

Autor: Biznis.ba
Šef Gazproma: Moskva će sama završiti "Sjeverni tok 2"

Rusija će sama završiti gradnju gasovoda "Sjeverni tok 2", jer je ne postoje tehnološke prepreke koje bi zahtijevale stranu pomoć, izjavio je šef Gazproma Alexey Miller.

"Tehnološki rizici su riješeni u našim postrojenjima i zato će Sjeverni tok 2 biti završen. Možda će biti potrebno malo više vremena, ali ne postoje prepreke koje bi nas u tome spriječile", rekao je Miller za televizijski kanal Rusija-1.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je nakon razgovora sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel da ne sumnja da će Rusija završiti "Sjeverni tok 2". Putin je istakao da Rusija veoma cijeni stav Njemačke koja podržava taj projekat, podsjeća TASS.

"Sjeverni tok 2" je međunarodni projekat gasovoda koji će ići ispod Baltičkog mora sa ruske obale do Njemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska i druge zemlje istočne Evrope i Baltika.

Ovaj gasovod, koji je dug 1.200 kilometara i koji suštinski prati istu rutu, kao i "Sjeverni tok", prolazi ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja - Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Kapacitet gasovoda bit će 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Biznis.ba