Svijet

Šefica MMF-a brani američku središnju banku od Trumpa

Autor: Biznis.ba
Šefica MMF-a brani američku središnju banku od Trumpa

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde stala je u četvrtak u obranu politike podizanja ključnih kamatnih stopa koju provodi američka središnja banka nakon kritika američkog predsjednika da je Fed potaknuo previranja na financijskim tržištima.

Jučer su cijene dionica na Wall Streetu oštro pale budući da su se ulagači odlučili na rasprodaju imovine koju smatraju rizičnom, zabrinuti nedavnom najavom američke središnje banke da bi u prosincu mogla ponovo podići ključne kamatne stope, po četvrti put u ovoj godini.

Fed griješi, mislim da su poludjeli, komentirao je američki predsjednik najave iz središnje banke.

Šefica MMF-a upozorava pak da podizanje ključnih kamatnih stopa, poput onog koje provodi američka središnja banka, ima opravdanje u temeljnim makroekonomskim pokazateljima.

"Ekonomije koje generiraju znatno poboljšan rast i snažniju inflaciju... i iznimno nisku nezaposlenost nedvojbeno moraju posegnuti za takvom mjerom", naglasila je Lagarde u brifingu za novinare na Baliju.

"Takve su odluke središnjih banaka neizbježne", dodala je.

Američki predsjednik u više je navrata pripisivao rekordne cijene dionica na Wall Streetu svom uspješnom ekonomskom programu, uključujući konfrontacijama prožetu trgovinsku pollitiku. Također je više puta kritizirao Fed zbog postupnog podizanja ključnih kamatnih stopa, koje bi po njemu moglo zakočiti rast tržišta dionica.

Globalna financijska elita okupila se na Baliju na godišnjem skupu Svjetske banke i MMF-a, koji je tom prilikom u redovnom jesenjem izvješću o izgledima za svjetsko gospodarstvo snizio prognoze rasta u ovoj i idućoj godini za po 0,2 postotna boda, na 3,7 posto.

U odvojenom izvješću o stabilnosti globalnog financijskog sustava upozorili su da bi rast moglo ugroziti dodatno pogoršanje stanja na tržištima u nastajanju i eskalacija trgovinskih sukoba.

Svijet najviše brine eskalacija trgovinskog rata s Kinom koji je pokrenuo američki predsjednik uvođenjem carina značajan dio kineskog uvoza ali i njegov prezir prema međunarodnim trgovinskim propisima.

Zabrinjava također podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u koje je prouzročilo snažan pad valuta gospodarstava u nastajanju zbog njihova zaduživanja u dolarima za potrebe otplate dugova.

Lagarde je u srijedu kazala da bi globalni čelnici trebali popraviti a ne razmontirati globalni trgovinski sustav, šaljući time poruku političarima koji posežu za carinama i ostalim protekcionističkim mjerama.

Šefica MMF-a ustala je u obranu Fedovog podizanja kamatnih stopa, istaknuvši ipak da njihovo nekoordinirano podizanje u razvijenim gospodarstvima destabilizira odljev kapitala s tržišta u nastajanju.

To je zajedno s trgovinskim napeetostima stvorilo "situaciju bez presedana" u svjetskom gospodarstvu, naglasila je Lagarde.

"Nema sumnje da je (podizanje ključnih kamatnih stopa)... potaknulo prelijevanje kapitala i da će se taj trend nastaviti", dodala je.

"Činjenica da velike središnje banke razvijenih gospodarstava ne povlače poteze koordinirano vjerojatno također ubrzava taj fenomen", konstatira Lagarde.

Biznis.ba / Hina