Svijet

Seko: Trump ne razumije značaj slobodne trgovine

Autor: Biznis.ba
Seko: Trump ne razumije značaj slobodne trgovine

Trumpova politika uvođenja novih tarifa odražava ozbiljno nerazumijevanje značaja slobodne trgovine i doprinosa japanskih kompanija američkoj ekonomiji, izjavio je ministar trgovine Japana.

Hiroshige Seko, ministar ekonomije, trgovine i industrije, upozorio je da bi Tokio mogao preduzeti određene mjere ukoliko Sjedinjene Države ispune prijetnje u vezi s uvođenjem tarife od 25 posto za uvoz automobila iz Japana. Nije dao nikakve detalje, ali nije isključio uvođenje recipročnih tarifa.

- Japanski proizvođači automobila su najznačajniji doprinosioci američkoj ekonomiji. Ako je japanska autoindustrija oslabljena, neće biti u mogućnosti da investira u SAD - rekao je Seko.

Dodao je da su premijer Shinzo Abe i drugi japanski zvaničnici strpljivo pokušavali ubijediti Trumpa da japanski proizvodi ne predstavljaju prijetnju sigurnosti Sjedinjenim Državama. Godišnji trgovinski deficit SAD-a s Japanom iznosio je više od 68 milijardi dolara prošle godine, dok je deficit SAD-a s Kinom iznosio skoro 376 milijardi dolara.

- Trump ne bi trebao kriviti Japan, jer deficit SAD-a s Japanom odražava godine napora koje je Japan uložio da stvori hiljade radnih mjesta u Sjedinjenim Državama - izjavio je Seko.

Naveo je da će tarife nametnute na japanski izvoz čelika i aluminijuma imati minimalan utjecaj na Japan jer samo mali dio tog izvoza ide u Sjedinjene Države, prenosi agencija AP.

Biznis.ba / FENA