postignut dogovor

Sindikat američkih lučkih radnika obustavlja štrajk

Autor: Biznis.ba
Sindikat američkih lučkih radnika obustavlja štrajk
Foto: Arhiv

Sindikat koji zastupa 45.000 američkih lučkih radnika koji štrajkaju u lukama na istoku i obali Meksičkog zaljeva postigao je u četvrtak dogovor o obustavi trodnevnog štrajka do 15. januara kako bi se osiguralo vrijeme za pregovore o novom ugovoru.

Sindikat, International Longshoremen’s Association, treba odmah nastaviti s radom. Privremeni prekid štrajka uslijedio je nakon što su sindikat i Pomorski savez SAD-a, koji predstavlja luke i brodarske firme, postigli okvirni dogovor o plaćama, rekli su sindikat i luke u zajedničkom priopćenju.

Osoba upućena u sporazum rekla je da su luke podigle svoju ponudu plata s oko 50% tokom šest godina na 62%. Osoba se nije željela identificirati jer je dogovor okviran. Svako povećanje plaća morali bi odobriti članovi sindikata kao dio ratifikacije konačnog ugovora.

Sindikat je stupio u štrajk rano u utorak nakon što mu je istekao ugovor zbog spora oko plaća i automatizacije zadataka u 36 luka koje se protežu od Mainea do Texasa. Štrajk je uslijedio na vrhuncu sezone blagdanske kupnje u lukama, koje primaju oko polovicu tereta s brodova koji dolaze u i iz Sjedinjenih Država.

Izlazak je povećao rizik od nestašica robe na policama trgovina ako je trajao duže od nekoliko sedmica. Međutim, većina trgovaca rano je napravila zalihe ili otpremila artikle u iščekivanju štrajka lučkih radnika.

"S Božjom milošću i dobrom voljom susjeda, to će se održati", rekao je predsjednik Joe Biden novinarima u četvrtak navečer nakon sporazuma.

U kasnijoj izjavi, Biden je pozdravio obje strane “što su se domoljubno ponašale kako bi ponovno otvorile naše luke i osigurale dostupnost kritičnih zaliha za oporavak i obnovu nakon uragana Helene”, prenosi SEEbiz.

Biden je rekao da je kolektivno pregovaranje "ključno za izgradnju jače ekonomije od sredine prema van i odozdo prema gore".

Članstvo sindikata neće morati glasovati o privremenoj obustavi štrajka, što znači da bi divovske dizalice trebale početi s utovarom i istovarom brodskih kontejnera u četvrtak navečer. Radnici će do 15. siječnja biti pokriveni starim ugovorom koji je istekao 30. septembra.

Sindikat je tražio povećanje od 77% tokom šest godina, plus potpunu zabranu korištenja automatizacije u lukama, što članovi vide kao prijetnju svojim poslovima. Obje strane također su bile odvojene oko pitanja penzionih doprinosa i raspodjele tantijema plaćenih na kontejnere koje premještaju radnici.

Thomas Kohler, koji predaje radno pravo na koledžu u Bostonu, rekao je da dogovor o prekidu štrajka znači da su dvije strane blizu konačnog dogovora.