MTi

Singapur: Ekonomija porasla za 2,7% u prvom kvartalu

Autor: Biznis.ba
Singapur: Ekonomija porasla za 2,7% u prvom kvartalu
Foto: Unsplash

Ekonomija Singapura u prva tri mjeseca 2024. porasla je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.

Na sezonski prilagođenoj tromjesečnoj osnovi, ekonomija je porasla za 0,1 posto u prvom tromjesečju, što je pad od rasta od 1,2 posto u četvrtom tromjesečju 2023., prema prethodnim procjenama koje je 12. aprila objavilo Ministarstvo trgovine i industriju (MTI).

Glavna ekonomistica banke OCBC Selena Ling primijetila je da je tromjesečni rast najsporiji od prvog tromjesečja 2023. Također je niži od porasta od 0,5 posto koji su analitičari procijenili u Bloombergovoj anketi.

U poređenju s istim periodom prošle godine, ekonomija je porasla 2,7 posto, što je više od rasta od 2,2 posto u četvrtom tromjesečju 2023. Međutim, ova brojka također nije zadovoljila Bloombergovu srednju prognozu rasta od 3 posto.

No, Ling smiruje.

„Važno je da nije bilo promjena u službenoj prognozi rasta za 2024. od 1 posto do 3 posto na godišnjem nivou, niti na predviđanjima ukupne i temeljne inflacije od 2,5 posto do 3,5 posto na godišnjem nivou, prenosi SEEbiz.

„Putanja rasta Singapura će se ojačati u sljedećim tromjesečjima 2024., na temelju poboljšanja u temi oporavka proizvodnje, posebno za elektroniku, i praćena finansijskim sektorom u očekivanju da bi sklonost riziku trebala biti potaknuta ciklusom labavljenja globalne monetarne politike u drugoj polovici 2024.”

Ekonomist Maybanka, Chua Hak Bin, rekao je da je ekonomija ponovo u usponu, ali je rast donekle neujednačen.

Da, također bih želio primiti SPH Media Limited SPH Media Group, njegove povezane korporacije i podružnice kao i njihove agente i ovlaštene pružatelje usluga. marketing i promocije. Rekao je da je oporavak proizvodnje i elektronike slabiji od očekivanog, dok su uslužne industrije živahne zbog ukidanja viza za kineske turiste, snažnijeg sektora usluga povezanih s trgovinom, kao i poticaja Taylor Swift.

Dr. Chua je dodao da bi osvetnička putovanja mogla malo izgubiti na snazi do kraja godine, iako su se snažno vratila u prvom kvartalu.

U uslužnim sektorima, trgovina na veliko i malo, te prijevoz i skladištenje zajedno su porasli 2,7 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, u odnosu na 1 posto u prethodnom tromjesečju.

Sektori koji se sastoje od sektora informacija i komunikacija, finansija i osiguranja te profesionalnih usluga porasli su 4,2 posto na godišnjem nivou prvom tromjesečju, brže od rasta od 3,6 posto u prethodnom tromjesečju.

MTI je saopćio da je rast u sektoru informacija i komunikacija bio potaknut stalnom snažnom potražnjom za informacijskom tehnologijom i digitalnim rješenjima, dok je rast u sektoru profesionalnih usluga uglavnom bio potaknut segmentom sjedišta i poslovnih predstavništava.

Sektori usluga smještaja i prehrane, nekretnina, administrativnih i pomoćnih usluga te ostalih usluga porasli su za 2,9 posto na godišnjem nivou u prvom tromjesečju, u odnosu na 2 posto u prethodnom tromjesečju.