nakon trodnevnog pada

Svjetska tržišta: Cijene nafte se oporavljaju

Autor: Biznis.ba
Svjetska tržišta: Cijene nafte se oporavljaju
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su se oporavile u srijedu poslije trodnevnog pada, nakon što je industrijski izvještaj pokazao da su američke zalihe sirove nafte i goriva prošle sedmice pale. To ukazuje na stabilnu potražnju, a izgledi za smanjenje kamatnih stopa su poboljšani.

Brent futuresi su porasli za 21 cent na 84,87 dolara po barelu do 0055 GMT, nakon pada od 1,3% na prethodnoj sesiji.

Sirova nafta pod kodom “US West Texas Intermediate” (WTI) poskupjela je 26 centi na 81,67 dolara po barelu, nakon pada od 1,1% u prethodnom trgovanju.

WTI je pao 3% u prethodne tri sesije zbog zabrinutosti zbog smanjenja globalne potražnje za naftom i znakova da je teksaška energetska industrija ostala relativno neoštećena od uragana Beryl koji je u ponedjeljak pogodio regiju. Brent je pao 3,2% u istom periodu.

Zalihe sirove nafte i benzina u SAD pale su prošle sedmice, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu u utorak, što ukazuje da je ljetna potražnja za gorivom stabilna i pokreće oporavak nakon dana pada.

Podaci API-ja pokazuju da su zalihe sirove nafte smanjene za 1,923 miliona barela u sedmici koja je završila 5. jula, rekli su izvori. Zalihe benzina pale su za 2,954 miliona barela, prneosi Investitor me. Međutim, ponuda destilata porasla je za 2,342 miliona barela.

Podstrek od strane Feda
Cijene su takođe potkrijepljene komentarima predsjednika Federalnih rezervi SAD-a Džeroma Pauela koji sugerišu da su argumenti za smanjenje kamatnih stopa sve jači. Niže kamatne stope trebalo bi da podstaknu veći ekonomski rast, a time i veću potrošnju nafte.

Nakon Pauelovih komentara, investitori su nastavili da postavljaju skoro 70% vjerovatnoće na smanjenje stope Fed-a u septembru.

“Pauelove primjedbe Senatu potvrdile su poboljšanje podataka u junskom kvartalu, uz zadržavanje da bi više dobrih podataka povećalo povjerenje u izglede za inflaciju,” navode analitičari ANZ-a u bilješci od srijede.

Izglede za veće cijene nafte podržane su i izvještajem američke Uprave za energetske informacije (EIA) od utorka koji pokazuje da će globalna potražnja za naftom nadmašiti ponudu sljedeće godine, poništavajući prethodnu prognozu suficita.

U Teksasu, naftne i gasne kompanije ponovo su pokrenule neke operacije u utorak nakon što je uragan Beryl pogodio državu, dok su neki objekti pretrpjeli štetu, a struja nije u potpunosti obnovljena.

Očekuje se da će Berylov uticaj na proizvodnju nafte i gasa biti ograničen, a u utorak su se neke luke ponovo otvorile, a većina proizvođača i postrojenja je povećala proizvodnju.