Svijet

Skladišta gasa u Njemačkoj već na 84 odsto

Autor: Biznis.ba
Skladišta gasa u Njemačkoj već na 84 odsto

​Njemačka skladišta gasa su znatno prije polovine ljeta na više od četiri petine kapaciteta.

Vjerovatno će znatno prije zakonskog roka biti potpuno puna, procijenili su eksperti u srijedu.

Prema podacima europskog udruženja operatera skladišta gasa GIE, popunjenost rezervoara u Njemačkoj je u utorak ujutro bila 84,48 odsto.

Prošle godine skladišta su na tom stanju bili tek 2. septembra, a ove godine u septembru vjerovatno će biti popunjena.

"Ako se skladištenje nastavi sadašnjim tempom, popunjenost od 95 odsto je dostižna u avgustu, a potpuna u narednom mjesecu", rekao je za dpa direktor Inicijative za skladištenje energenata (INES) Sebastijan Bleške.

Njemačka vlada je prošle godine zbog gasne krize uredbom naredila da skladišta gasa 1. septembra moraju biti na 75 odsto kapaciteta, 1. oktobra na 85 i 1. novembra na 95 odsto.

U skladištima ove godine najmanje gasa bilo je 17. marta, 63,58 odsto. Godinu dana ranije, 17. marta 2022. skladišta su bila na svega 24,56 odsto.

Savezne agencije za mrežne sisteme navodi da Njemačka sada gas uvozi gasovodima iz Norveške, Belgije i Holandije. Povrh toga, preko novih terminala na obali Sjevernog mora iz tankera preuzima i tečni gas.

Rusija, do prošle godine glavni snabdjevač Njemačke gasom, potpuno je prekinula je već redukovanu isporuku 30. avgusta prošle godine,  prenose nezavisne.

(Biznis.ba)