Istraživanje

Skoro 80% doktora pogrešno vjeruje da nikotin izaziva rak pluća

Autor: Biznis.ba
Skoro 80% doktora pogrešno vjeruje da nikotin izaziva rak pluća
Foto: Ilustracija

Skoro 80 posto doktora širom svijeta pogrešno vjeruje da nikotin izaziva rak pluća, pokazalo je istraživanje sprovedeno među 15.000 doktora iz 11 zemalja (Kine, Njemačke, Grčke, Indije, Indonezije, Izraela, Italije, Japana, Južnoafričke republike, Velike Britanije i SAD-a).

Značajna većina doktora širom svijeta pogrešno pripisuje negativne zdravstvene posljedice pušenja nikotinu, što ozbiljno onemogućava napore da više od milijardu pušača ostavi cigarete, rezultat je istraživanja koje je sprovedeno kako bi se dobili praktični uvidi za ubrzanje prestanka pušenja.

Iako se 78% anketiranih doktora barem djelimično složilo s izjavom da „kod odraslih pacijenata, većina štete uzrokovane pušenjem dolazi od sagorijevanja duhana, a ne od samog nikotina“, što je naučno dokazana činjenica, kada se konkretno postavi pitanje, u prosjeku 73% doktora je djelom saglasno s tim da nikotin izaziva rak pluća, bešike i glave/vrata/želuca.

Preciznije, čak 78% anketiranih doktora misli da nikotin izaziva aterosklerozu, 77% njih reklo je da izaziva rak pluća, zatim 76% doktora smatra da je nikotin odgovoran za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), 72% za urođene mane, 71% za karcinom želuca glave/vrata, dok 69% njih smatra da je nikotin kriv za rak bešike.

U gotovo svih 11 anketiranih zemalja, najmanje 80% doktora je zainteresovano za obuku o smanjenju/prestanku pušenja. Međutim, mnogi od njih imaju tendenciju da se fokusiraju na opšti prestanak, a ne na specifične alternative pušenju cigareta.

U svim zemljama velika većina doktora – u rasponu od 71% do 94% – slaže se da je pomoć pacijentima da prestanu da puše prioritet. U prosjeku, jedna četvrtina doktora navodi da nikada nije učestvovala u obuci o prestanku pušenja. Nedostatak mogućnosti i nedostatak svesti najčešći su razlozi zbog kojih ne pohađaju obuke za prestanak pušenja.

Istraživanje je sproveo Sermo, nezavisna platforma i lider u uvidima u prakse zdravstvenih radnika, a finansirala ga je Fondacija za svijet bez duhanskog dima. Anketirani doktori zaposleni su puno radno vrijeme, licencirani za praksu, s iskustvom od najmanje dvije godine, koji provode najmanje 50% svog vremena u direktnoj njezi pacijenata, posećujući najmanje 20 odraslih pacijenata mjesečno. Rade u širokom spektru specijalnosti od porodične/opšte prakse do interne medicine, kardiologije, pulmologije, onkologije i psihijatrije.