svjetsko tržište

Smanjene cijene nafte uslijed slabe potražnje

Autor: Biznis.ba
Smanjene cijene nafte uslijed slabe potražnje
Foto: Unsplash

Cijene nafte u ponedjeljak su u padu zbog znakova slabe potražnje za gorivom ali i komentara američkih dužnosnika Federalnih rezervi (FED) koji su smanjili očekivanja za skorije smanjenje kamatnih stopa, što bi moglo usporiti rast i smanjiti potrošnju energije u najvećem svjetskoj ekonomiji.

Terminski ugovori za sirovu naftu Brent niži su za sedam centi te barel iznosi 82,72 američka dolara, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) niži za pet centi, te iznose 78,21 dolara.

“Tržišta nafte su zanemarila utjecaj sukoba na Bliskom istoku i ponovno svoju pažnju usmjerila na svjetske ekonomske izglede. Indeks proizvođačkih cijena u Kini (PPI) smanjio se u aprilu, što ukazuje na to da je poslovna potražnja i dalje usporena a nedavni američki ekonomski podaci također signaliziraju usporavanje”, rekla je za Reuters nezavisna analitičarka iz Aucklanda, Tina Teng.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka dulje zadržati referentnu stopu na trenutnom nivou, podržavajući dolar. Jači dolar čini naftu, denominiranu u dolarima, skupljom za ulagače koji drže druge valute.

Cijene nafte također su pale i zbog znakova slabe potražnje, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci, budući da su zalihe benzina i destilata u SAD-u porasle u sedmici prije početka američke sezone vožnje, prenose Financije hr.

Rafinerije na globalnom nivou bore se s padom dobiti od dizela jer nove rafinerije povećavaju zalihe i dok blagi vremenski uslovi na sjevernoj hemisferi i spora ekonomska aktivnost smanjuju potražnju.

Ipak, tržište je ostalo podržano očekivanjima da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, mogli produljiti smanjenje opskrbe u drugoj polovici godine.

Irak, drugi po veličini proizvođač OPEC-a, predan je dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte dogovorenom s OPEC-om i želi surađivati ​​sa zemljama članicama u nastojanjima da se postigne veća stabilnost na globalnim tržištima nafte, rekao je njegov ministar za naftu državnoj novinskoj agenciji u nedjelju.

Ministrovi komentari uslijedili su nakon njegove sugestije u subotu da je Irak izvršio dovoljno dobrovoljnih smanjenja i da neće pristati ni na kakva dodatna smanjenja koje je predložila šira grupa proizvođača OPEC+ na sastanku početkom juna.

Ranije ovog mjeseca, OPEC+ prozvao je Irak zbog prekoračenja svoje proizvodne kvote za kumulativnih 602.000 barela dnevno u prva tri mjeseca 2024. Grupa je rekla da je Bagdad pristao kompenzirati dodatnim smanjenjem proizvodnje tokom ostatka godine.

“Iraku nisu uspjela dodatna dobrovoljna rezanja od početka godine i stoga su spremnost i sposobnost Iraka da smanji više vjerovatno ograničeni”, rekli su analitičari ING-a u bilješci.

U SAD-u, broj naftnih platformi pao je za tri na 496 prošle sedmice, što je njihov minimum od studenog, Baker Hughes navodi u svom sedmičnom izvještaju u petak.