Problemi guše sektor

Španski farmeri blokirali autoputeve širom zemlje

Autor: Biznis.ba
Španski farmeri blokirali autoputeve širom zemlje
Počeli protesti i u Španiji

Španski farmeri blokirali su u utorak saobraćaj na nekim od glavnih autoputeva u zemlji, pridružujući se kolegama u drugim evropskim zemljama koji protestuju protiv visokih troškova, birokratije i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

- Uz razne nijanse, u kompletnoj Evropskoj uniji, imamo iste probleme - kazao je za nacionalnu TVE Donaciano Dujo, potpredsjednik ASAJA, jednog od najvećih udruženja farmera u Španiji.

ASAJA i druga udruženja pozivali su na proteste od četvrtka, ali su mnogi farmeri u utorak izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavajući saobraćaj širom zemlje od Seville i Granade na jugu do Girone u blizini francuske granice, saopćile su saobraćajne službe.

- Na selu je dosta - rekao je Dujo.

U Gironi se moglo vidjeti traktori kako se okupljaju uoči dana protesta, noseći plakate na kojima je pisalo "bez farmera nema hrane".

Kao i kolege u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, španski farmeri se žale na sve veću težinu evropske birokratije, niske cijene proizvoda i rastuće troškove.

Kažu da ih zahtjevna pravila koja su nametnuta poljoprivrednicima u EU radi zaštite okoliša čine manje konkurentnim od sličnih u drugim regijama, poput Latinske Amerike ili evropskih zemalja koje nisu članice EU.

U proteklih nekoliko dana blokade u Francuskoj i Belgiji ponekad su eskalirale u nasilne sukobe s policijom, prenosi Reuters.​