Nadmašena očekivanja

Strane kompanije platile bogatstvo za izlazak s ruskog tržišta

Autor: Biznis.ba
Strane kompanije platile bogatstvo za izlazak s ruskog tržišta
Foto: Ilustracija

Strane kompanije uplatile su u ruski proračun od početka godine 35,7 milijardi rubalja (385 miliona dolara) za izlazak iz Rusije, pokazali su podaci o proračunu koje je objavio ruski dnevnik RBC.

Uplaćeni iznos nadmašio je očekivanja za cijelu ovu godinu, navodi Reuters.

Do kraja 2023. godine ruske banke osigurale su po navodima središnje banke 500 milijardi rubalja, odnosno 5,4 milijarde dolara, kredita za transakcije koje su stranim firmama omogućile izlazak s ruskog tržišta.

Rusija je odlazak stranih kompanija uvjetovala sve strožim zahtjevima, tražeći od njih da pribave dozvolu vladine komisije, da prodaju imovinu uz popust od 50 posto i da u savezni proračun uplate najmanje 10 posto prodajne cijene.

Reutersova analiza, koju prenosi Hina, pokazala je da su do augusta prošle godine strane kompanije otpisale rusku imovinu i izgubile prihod u vrijednosti koja premašuje 80 milijardi dolara.

Od marta 2022. do istog mjeseca 2023., pak, strane kompanije zaključile su oko 200 transakcija prodaje imovine, a vrijednost oko 20 posto njih bila je veća od 100 miliona dolara, prenose Financije hr.

Strane kompanije koje su izložene pritisku da napuste Rusiju povlače taj potez uz “nepovoljne” uslove, objavila je ruska središnja banka u polugodišnjem izvještaju o finansijskoj stabilnosti.