Svijet

Strani radnici stižu konstantno, a Njemačka bilježi rekordnu stopu zaposlenosti

Autor: Biznis.ba
Strani radnici stižu konstantno, a Njemačka bilježi rekordnu stopu zaposlenosti

Stopa zaposlenosti dostigla je rekordan nivo prošle godine u Njemačkoj usljed povećane imigracije stranih radnika, saopšteno je danas iz Kancelarije za statistiku.

Prema podacima Kancelarije za statistiku, broj zaposlenih u 2019. godini porastao je za 402.000 ili 0,9 posto, na 45,3 miliona uprkos slabijem privrednom rastu.

"Podaci ukazuju na to da stopa zaposlenosti neometano raste u proteklih 14 godina, mada uz smanjeni zamah", ističe se u saopštenju.

U uslužnim dijelatnostima zabilježen je najviši rast na godišnjem nivou od 319.000 radnih mjesta. Broj zaposlenih u proizvodnji porastao je za 59.000, a u gradnji za 36.000.

Tržište rada, takođe, pomaže radnicima da dođu do boljeg zaposlenja uz poboljšanu socijalnu zaštitu i veća primanja.

Analitičari navode da se očekuje da će stopa zaposlenosti ove godine opasti pošto se proizvođači automobila i dostavljači dijelova suočavaju sa padom potražnje iz inostranstva i sporovima oko carina.

Proizvođači se, takođe, suočavaju sa problemima u vezi sa poštovanjem striktnijih regulativa nakon skandala oko izduvnih gasova i sve prisutnije upotrebe vozila na električni pogon.

Biznis.ba