Svijet

Stroža kontrola smanjila kineske investicije u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Stroža kontrola smanjila kineske investicije u Njemačkoj

Kineske kompanije potrošile su daleko manje novca na preuzimanje njemačkih preduzeća u drugoj polovini 2018. godine, pošto je vlada kancelarke Angele Merkel preduzela mjere za pooštravanje kontrole nad stranim investicijama.

Kineska ulaganja u Njemačku i u kupovinu udjela u njemačkim kompanijama su u tom periodu pala na 311 miliona dolara sa skoro 10 milijardi dolara iz prve polovine 2018. godine, prema podacima revizorsko-konsultantske kompanije EY.

Broj transakcija u čitavoj 2018. godini pao je na 34, u poređenju sa 54 iz 2017. godine i 68 iz 2016. godine, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

"Očekujemo da će se taj broj stabilizovati naredne godine. Moraće da prođe još neko vrijeme kako bi došlo do novog blagog povećanja", izjavio je Ji Sun iz EY-a.

Kabinet kancelarke Merkel je ovog mjeseca pooštrio kontrolu stranih investicija, što znači da će vlada ubuduće moći da, već kod 10-procentne prodaje udjela u nekom domaćem preduzeću, reaguje i da pokrene istragu ako smatra da su tom prodajom ugroženi njemački bezbjednosni interesi.

Biznis.ba