UNCTAD

Suša u Panamskom kanalu: Sve manje brodova, mjesečno se gubi 100 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Suša u Panamskom kanalu: Sve manje brodova, mjesečno se gubi 100 miliona dolara
Reuters

Uprava Panamskog kanala (ACP) pokušava riješiti problem oštrog pada prihoda zbog niskog nivoa vode savezništvom s uzgajivačima kafe, nudeći poticaje za sadnju plantaža koje zaustavljaju eroziju tla.

Prihod Panamskog kanala smanjio se od oktobra za oko 100 miliona dolara mjesečno zbog suše koja je uvjetovala ograničenje plovidbe, rekao je prošle sedmice direktor uprave Ricaurte Vasquez.

Početkom novembra uprava kanala smanjila je broj brodova s 31 na 25 dnevno i najavila da će ih do početka februara 2024. spustiti na samo 18. Smanjili su i dopuštenu težinu brodova zbog niskog nivoa vode u jezeru Gatun, prenosi Hina.

Kroz Panamski kanal sada prolazi za 36 posto manje brodova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je UNCTAD.

Uprava pokušava ublažiti akumulirane štete u okolišu, uključujući eroziju tla i zagađenje rijeka, ponudivši uzgajivačima kafe poticaje za sadnju plantaža na ogoljelim padinama. Oni pak proširuju plantaže i poboljšavaju kvalitetu zrna. Program je usvojen prije 16 godina, a uprava je do danas u poticaje uzgajivačima za ekološki prihvatljiviji uzgoj i pribavljanje certifikata o premium statusu zrna uložila 32 miliona dolara.

"Poboljšava naša privreda. Pomaže klimi. Štitimo rijeke, a kanal se bolje nosi sa sušama. Istina je da pošumljavanje grmovima kafe neće riješiti sve probleme, ali pomaže", rekao je predstavnik udruženja uzgajivača kafe Roberto Benitez.

Poticaje koristi oko 1700 panamskih poljoprivrednika. Prošla berba donijela je uzgajivačima na području Capirae, koji naveliko koriste poticaje, oko 10.600 vreća robuste.

Stručnjaci pripisuju projektu zasluge za ublažavanje štete na površinskim izvorima, koji su ključni za funkcionisanje kanala.