Svijet

Švicarska ukida oslobađanje od poreza za električna vozila

Autor: Biznis.ba
Švicarska ukida oslobađanje od poreza za električna vozila

Švicarska ukida oslobađanje od poreza na uvoz električnih vozila, budući da je njihov sve veći broj na švicarskim putevima ozbiljno smanjio poreske prihode zemlje. Od 1. januara električna vozila podležu uvoznom porezu od četiri odsto, baš kao i vozila na fosilna goriva.

Električna vozila su oslobođena plaćanja poreza od dolaska na tržište 1997. Vlada je tada željela da uspostavi podsticaje za kupovinu električnih automobila, ali sada se, prema njenim riječima, "situacija bitno promijenila."

"Savezno veće smatra da poresko oslobođenje kao podsticaj više nije potrebno s obzirom na nagli rast učešća uvezenih električnih vozila u ukupnom uvozu i konvergenciju cijena", objavila je vlada.

Između 2018. i 2022. godišnji uvoz električnih vozila je porastao gotovo šest puta, s oko 8.000 na više od 45.000 vozila. U prvoj polovini ove godine u Švicarsku je uvezeno oko 30.400 električnih vozila, što je skok od 66 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Električna vozila su ove godine činila gotovo četvrtinu ukupnog uvoza automobila, dok je to u prvoj polovini 2022. godine bilo 16 odsto.

"Ovo povećanje predstavlja značajno smanjenje prihoda od carina", kaže vlada. Za 2022. manjak poreza zbog oslobađanja od plaćanja poreza za električna vozila je iznosio oko 78 miliona švicarskih franaka, dok bi ove godine trebalo da poraste na između 100 i 150 miliona švicarskih franaka, procjenjuje vlada, prenosi "SeeBiz".

(Biznis.ba)