Svijet

Svjetska banka posudila Jordanu 500 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Svjetska banka posudila Jordanu 500 miliona dolara
Prema saopćenju Svjetske banke, cilj zajma je promovisanje ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta i proširenje Fonda za nacionalnu pomoć kojim će se pokriti finasiranje dodatnih 85.000 domaćinstava.

"Zajam za ekonomski rast i stvaranje poslova će također proširiti mreže socijalne sigurnosti radi zaštite najsiromašnijih od ekonomskih šokova, poticati otvaranje novih radnih mjesta, kao i poboljšati pristup finansijama za mala i srednja preduzeća (SME)", dodaje se u obavještenju.

Prema podacima Svjetske banke, zajam od 500 miliona dolara se sastoji od dva granta u iznosu od 111 miliona dolara i 389 miliona dolara.

"Svjetska banka ponavlja svoju nepokolebljivu predanost da podrži Jordan u ovom kritičnom trenutku", rekao je Saroj Kumar Jha, regionalni direktor banke Mashreq.

Kumar Jha je dodao da nova jordanska vlada ima priliku postići konsenzus za reforme zasnovane na pristupu širokih konsultacija.

Jordanski premijer Hani Al-Mula 4. juna je podnio ostavku kralju Abdullahu II nakon protesta zbog kontroverznog poreza na godišnja primanja.

Abdullah II je prihvatio ostavku i postavio ministra obrazovanja Omara al-Razzaza na čelo nove vlade.

Protesti u Jordanu su nastali nakon prijedloga Vlade Jordana da uvede dodatne poreze za primanja preko 11.200 dolara godišnje.

Vlada Jordana je podigla cijene električne energije peti put ove godine što je dovelo do nezadovoljstva stanovništva. Također je povećala cijenu nafte za 5,5 posto nakon čega je povukla svoju odluku na zahtjev kralja Abdullaha II.

Biznis.ba / AA