fao

Svjetska cijena maslaca dostigla rekord

Autor: Biznis.ba
Svjetska cijena maslaca dostigla rekord
Foto: Ilustracija

U junu su značajno porasle svjetske cijene maslaca, koje su bile najviše za posljednje dvije godine, a blago su porasle i cijene obranog i punomasnog mlijeka, dok je cijena sira neznatno smanjena.

Svjetske cijene hrane u junu su stagnirale u odnosu na maj, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda za jun je iznosio 120,6 poena, isto kao u maju, navodi FAO.

Rast cijena mliječnih proizvoda, šećera i biljnih ulja je nadoknadio pad cijena žitarica, dok je indeks cijena mesa gotovo nepromijenjen u odnosu na maj.

Indeks cijena mliječnih proizvoda je u maju u prosjeku iznosio 127,8 poena, što je za 1,2 posto više u odnosu na maj.

Rast svjetskih cijena šećera je uglavnom posljedica vijesti da je majska žetva šećerne trske u Brazilu podbacila u odnosu na očekivanja, tako da je relevantni indeks mjesečno porastao za 1,9 posto, na 119,4 poena.

Indikator koji prati cijene biljnih ulja je u junu bio na nivou od 131,8 poena, što predstavlja rast za 3,1 posto u odnosu na maj.

Cijene biljnih ulja su sada najveće od marta 2023, pošto je u junu zabilježeno poskupljenje palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

Indeks cijena žitarica je u junu u prosjeku iznosio 115,2 poena, za tri posto više u odnosu na maj.

Pad cijena pšenice, kukuruza i drugih žitarica je, pijre svega, posljedica toga što su na sjevernoj hemisferi u toku žetve.

Indeks cijena mesa je takoreći nepromijenjen u odnosu na maj i iznosi 116,9 poena.