uoči izvještaja opeca

Svjetska tržišta: Najveći jednodnevni skok cijena nafte u tri mjeseca

Autor: Biznis.ba
Svjetska tržišta: Najveći jednodnevni skok cijena nafte u tri mjeseca
Foto: Ilustracija

Nafta je zabilježila najveći skok od marta uoči izvještaja OPEC-a koje će dati snimku tržišnih izgleda.

Brent se trgovao ispod 82 dolara po barelu nakon skoka od 2,5% u ponedjeljak, dok je West Texas Intermediate bio blizu 78 dolara. Izvještaj OPEC-a bit će popraćeno kratkoročnim energetskim izgledima iz SAD-a kasnije u utorak, te mjesečnim priopćenjem Međunarodne agencije za energiju u srijedu.

Sirova nafta je ojačala u ponedjeljak jer su trgovci odlučili "kupiti pad" nakon najvećeg sedmičnog gubitka od početka maja nakon odluke OPEC+ da obnovi opskrbu ove godine. Rasprodaja je potaknula grupu da pojasni da može pauzirati ili poništiti promjene u proizvodnji ako je potrebno.

Nafta pada od početka aprila zbog zabrinutosti oko potražnje i povećanja ponude izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte. Proizvodnja iz Rusije prošlog mjeseca ostala je iznad nivoa koju je zemlja obećala OPEC+, iako je napravila najveće rezove u više od godinu dana.

Ipak, vremenski raspon ukazuje na određeni stepen snage, s tromjesečnim rasponom Brenta od 1,40 dolara po barelu unatrag - kada se kasnijim ugovorima trguje s popustom u odnosu na promptne - u poređenju s manje od jednog dolara prije tjedan dana. Bikovska struktura signalizira ograničenu ponudu.

Trgovci također očekuju odluku Federalnih rezervi o kamatnim stopama koja bi trebala biti objavljena u srijedu, prenosi SEEbiz. Snažna ekonomija i još uvijek visoka inflacija u SAD-u naveli su ulagače da smanje oklade da će se zaokret centralne banke dogoditi uskoro. Rezultirajuća snaga dolara dodatno je pritiskala cijene.

Trgovci "gledaju dalje od narativa Fed-a o višim za duže stope", rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG Asia Pte. "Sudionici na tržištu se nadaju da će iskoristiti malo optimizma oko nadolazeće ljetne potražnje."