Porasle i evropske

Svjetske berze u porastu, očekuje se ostvarenje 'laganog prizemljenja'

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze u porastu, očekuje se ostvarenje 'laganog prizemljenja'
Berze / Ilustracija

Na svjetskim berzama protekle sedmice vodeći indeksi su porasli, pri čemu je američki S&P dosegnuo najviši nivo od marta 2022. godine, budući je izvještaj o zaposlenosti u SAD-u signalizirao da se najveće svjetsko gospodarstvo uspješno odupire recesiji uprkos visokim kamatnim stopama, što je ojačalo nade u postizanje scenarija njegovog "laganog prizemljenja".

Njujorški Dow Jones indeks protekle sedmice tek je blago ojačao, za svega 0,01 posto, na 36.247 bodova, dok je Nasdaq skočio za 0,7 posto, na 14.403 bodova, zahvaljujući potražnji za tehnološkim dionicama na krilima optimizma oko umjetne inteligencije.

S&P 500 indeks porastao je 0,02 posto, na 4.604 boda, ostvarivši rast šestu sedmicu zaredom, što je najduže razdoblje njegova rasta u zadnjih otprilike četiri godine. Nalazi se na najvišem nivou od marta 2022. godine.

I dok se očekuje da će Fed na svom zasjedanju u srijedu zadržati kamatne stope nepromijenjenima već treći put zaredom, investitori će pratiti sve izjave monetarnih zakonodavaca koje bi potvrdile njihova očekivanja da će u martu iduće godine uslijediti prvo spuštanje kamatnih stopa. Tržište prognozira da su šanse da Fed već u martu počne popuštati monetarnu politiku 46 posto, a gotovo 80 posto da će to učiniti u maju.

U prilog tome idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji pokazuju da je u novembru otvoreno 199.000 novih radnih mjesta, više od očekivanih 180.000. Stopa nezaposlenosti kliznula je na 3,7 posto, dok je prosječna plata porasla 0,4 posto na mjesečnom nivou.

"Pad stope nezaposlenosti posebno će ublažiti svaku zabrinutost zbog recesije, a rastom plata i primanja, drži priča o u velikoj mjeri 'laganom prizemljenju gospodarstva", rekao je Stuart Cole, glavni makroekonomist u Equity Capitalu u Londonu.

Snažne tromjesečne zarade kompanija i optimizam investitora oko toga da je Fed završio s ovim ciklusom podizanja kamatnih stopa potiče rast Wall Streeta od kraja oktobra.

Protekle sedmice porasle su i evropske berze. Tako je londonski Ftse indeks u plusu za 0,33 posto, na 7.554 boda, frankfurtski DAX za 2,2 posto, na 16.759 bodova, a pariški CAC za 2,45 posto, na 7.526 bodova.